Νέα μελέτη: Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος

Δανοί και διεθνείς ερευνητές κατάφεραν να απαντήσουν σε ένα ερώτημα που μας απασχολεί εδώ και πολύ καιρό – το άσθμα οδηγεί σε αυξημένο σωματικό βάρος, ή ισχύει το αντίστροφο;

Για πολλά χρόνια υπήρχε η πεποίθηση, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του άσθματος και του αυξημένου σωματικού βάρους, αλλά ήταν αβέβαιη η αιτιώδης συνάφεια. Ένα ερευνητικό πρόγραμμα της Δανίας έδειξε τώρα ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος κατά περίπου 7%.

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από συνολικά 500.000 άτομα, τα οποία συλλέχθηκαν από επτά μελέτες στη Δανία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι γενετικοί δείκτες καθορίζουν τη συσχέτιση

Ένα πρόβλημα με προηγούμενες μελέτες ήταν, ότι δεν μπορούσε να αποκλειστεί ότι η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και άσθματος, μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, που οδηγούν σε αυξημένο σωματικό βάρος και άσθμα.

Η νέα μελέτη χρησιμοποιεί γενετικούς δείκτες παχυσαρκίας για να αποδείξει, ότι το αυξημένο σωματικό βάρος είναι μια αιτία άσθματος. Με τη χρήση γενετικών δεικτών, η τυχαιοποιημένη αυτή μελέτη, μπόρεσε, ως εκ τούτου, να αποδείξει αν είναι αλήθεια ότι το υπερβολικό βάρος διαδραματίζει σημαντικό  ρόλο στην ανάπτυξη αλλεργικών ασθενειών και άσθματος.

Πολύ σημαντική η πρόληψη της παχυσαρκίας

Η μελέτη αυτή προσθέτει σημαντική γνώση σχετικά με την πρόληψη του άσθματος. Καταδεικνύεται ότι η πρόληψη της παχυσαρκίας και η μείωση του σωματικού βάρους, σε υγιή όρια, είναι σημαντική για τη θεραπεία του άσθματος και από τους ήδη πάσχοντες ασθματικούς.

Το υπερβολικό σωματικό βάρος περιορίζει την κίνηση και τη δυνατότητα άσκησης, καθώς προκαλείται στον ασθενή δύσπνοια και επιβάρυνση της πνευμονικής λειτουργίας.

Η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με παχυσαρκία αναπτύσσουν πιο συχνά άσθμα και έχουν περιορισμό της πνευμονικής λειτουργίας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διατηρήσετε φυσιολογικό σωματικό βάρος για να αποτρέψετε το άσθμα και να διατηρήσετε μια κανονική λειτουργία των πνευμόνων

Tea Skaaby, Δανή ερευνήτρια κέντρου Πρόληψης και Υγείας

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Allergy, παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε διεθνές συνέδριο στη Βρετανία.

Στοιχεία για τη μελέτη

  • Η μελέτη δείχνει ότι το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος περίπου 7 τοις εκατό και μειώνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων κατά 9-16 ml για κάθε 1 βαθμό αύξησης του  δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Ένας βαθμός αύξησης αντιστοιχεί σε πρόσληψη 2,5 κιλών από ένα άτομο που έχει ύψος 1,70 μ. και ζυγίζει 70 κιλά.
  • Η μελέτη αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου project που θα διεξαχθεί μεταξύ 2015 και 2020 και το οποίο θα χαρτογραφήσει τους παράγοντες κινδύνου για αλλεργικές παθήσεις χρησιμοποιώντας γενετικές μεθόδους. Το έργο είναι μια συνεργασία μεταξύ Δανών και διεθνών ερευνητών.
Close Menu