Ήλιος και Έκζεμα

Στα παιδιά με έκζεμα, είναι επιβεβλημένη η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, που προστατεύει τόσο από την UVΑ όσο και από την UVΒ ακτινοβολία, καθώς το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κνησμό και επιδεινώνει το έκζεμα. Εφαρμόστε πάντα το αντηλιακό μετά από την ενυδατική κρέμα. Να προσέχετε πάντα ότι τα αντηλιακά που χρησιμοποιείτε δεν περιέχουν αρώματα.

Στα μικρά παιδιά με έκζεμα είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας. Η επάλειψη θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη ποσότητα αντηλιακού και να επαναλαμβάνεται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το αντηλιακό επηρεάζεται από το φως, τη θερμότητα και το νερό/ιδρώτα.

Προστατέψτε το δέρμα με ελαφρά ρούχα, χρησιμοποιείστε καπέλο και προτιμήστε τα σκιερά μέρη κατά τις μεσημβρινές ώρες. Τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα  είναι πιο ευαίσθητα στα ηλιακά εγκάυματα και συνεπώς θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα συνεπείς με τη χρήση του αντηλιακού.

Έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια θεραπείας του εκζέματος

Η κορτιζόνη αδρανοποιείται από την ηλιακή ακτινοβολία και συνεπώς πρέπει να αποφεύγετε την εφαρμογή κορτιζονούχων κρεμών, αλλά και των σκευασμάτων Elidel/Protopic, πριν από την ηλιοθεραπεία. Η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνεται τις βραδινές ώρες.

Πρακτικές συμβουλές

  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (τουλάχιστον 30) και εφαρμόστε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την ηλιοθεραπεία.
  • Η ενυδατική/μαλακτική κρέμα θα πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το αντηλιακό. Μερικές φορές είναι καλύτερα ανεκτό όταν εφαρμόζει κάποιος ένα λεπτότερο στρώμα ενυδατικής κρέμας το πρωί πριν το αντηλιακό και ένα παχύτερο στρώμα το βράδυ (που δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό) καθώς έτσι μειώνεται η αίσθηση λιπαρότητας.
  • Η επάλειψη με κρέμα κορτιζόνης και Elidel/Protopic γίνεται μετά την ολοκλήρωση της ηλιοθεραπείας. Αν επιβάλλεται θεραπεία με κορτιζόνη το πρωί, περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο.
  • Τα ρούχα και η σκιά παρέχουν την καλύτερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Φορέστε καπέλο και προτιμήστε σκιερά μέρη, ιδιαίτερα μεταξύ 12 και 3 το μεσημέρι, που ο ήλιος είναι πιο έντονος. 
  • Το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ζεστό το καλοκαίρι. Έτσι επιδεινώνεται το έκζεμα σε μωρά, το σώμα των οποίων έρχεται σε επαφή με το ζεστό κάθισμα, ιδιαίτερα αν φοράνε κοντομάνικα μπλουζάκια, σορτς κτλ. Χρησιμοποιήστε μία πετσέτα για να καλύψετε το παιδικό κάθισμα. 
  • Σημαντικό είναι να χρησιμοποιούνται αντηλιακά με φυσικά φίλτρα προστασίας (Διοξείδιο του τιατανίου/οξείδιο του ψευδαργύρου) και τα οποία δεν περιέχουν αλκοόλη.
  • Σε παιδιά με έκζεμα θα πρέπει να εφαρμόζουμε για 48 περίπου ώρες το αντηλιακό σε μία μικρή περιοχή του σώματος, ώστε να δούμε αν υπάρχει κάποια έξαρση του εκζέματος, πριν το εφρμόσουμε σε όλο το σώμα/πρόσωπο.

Καλό καλοκαίρι!

Close Menu