Αλλεργίες: ένας κίνδυνος που υποτιμάται στα παιδιά!

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διεξήχθη τον περασμένο Φεβρουάριο στην ΕΕ, η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων δεν γνωρίζει ότι η αλλεργία μπορεί να διαγνωστεί τους πρώτους μήνες της ζωής. Οι Ευρωπαίοι πολίτες υποτιμούν επίσης τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες αυτής της νόσου.

Ο κίνδυνος αλλεργίας σε ένα παιδί υποτιμάται σημαντικά από τους γονείς, παρά το γεγονός ότι εμφανίζει αλλεργία περίπου ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους.

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.002 ενηλίκων, δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι απέχουν πολύ από την κατανόηση της σοβαρότητας του προβλήματος της αλλεργίας στα παιδιά.  Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δεν γνωρίζουν ότι αυτή η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία της ζωής και σχεδόν το 90% δεν γνωρίζει ότι μπορεί να εμφανιστεί στους πρώτους μήνες της ζωής.

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ο κίνδυνος, για ένα παιδί, χωρίς αλλεργικό γονέα να αναπτύξει αλλεργία, είναι 3%, ενώ οι επιστήμονες το εκτιμούν στο 10%. Για τα παιδιά με έναν αλλεργικό γονέα ή δύο αλλεργικούς γονείς, οι ερωτηθέντες υπολογίζουν τον κίνδυνο σε 21% και 67% αντίστοιχα, ενώ στην πραγματικότητα, στην πρώτη περίπτωση είναι 30 έως 50% και έως 80% στη δεύτερη περίπτωση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας, το 25-30% του πληθυσμού είναι αλλεργικό σε κάτι και περίπου το 10% των παιδιών πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Συχνότερα νοσούν από αλλεργίες παιδιά τα οποία διαβιούν σε πόλεις με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα παιδιά που ζουν σε μολυσμένες περιοχές υποφέρουν σε διπλάσιο ποσοστό από αλλεργικό άσθμα και σε τριπλάσιο από έκζεμα, σε σχέση με εκείνα που ζουν και αναπτύσσονται σε λιγότερο μολυσμένες περιοχές.

Στα παιδιά, οι αλλεργίες είναι τώρα πιο σοβαρές και πιο συχνές. Aυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των παιδιών, καθώς το άσθμα είναι η συνηθέστερη αιτία απουσίας από το σχολείο.

Και παρά τις επιπτώσεις αυτές, οι αλλεργίες και το άσθμα διαγιγνώσκονται αργά. Υπολογίζεται ότι xρειάζονται κατά μέσο όρο επτά χρόνια, μεταξύ της εμφάνισης των πρώτων αλλεργικών συμπτωμάτων και της αναζήτησης βοήθειας από έναν ειδικό,  που θα διαγνώσει, θα προτείνει θεραπεία και θα παρακολουθήσει το αλλεργικό παιδί. Ως επακόλουθο, οι αλλεργίες εξελίσσονται και επιδεινώνονται.

Close Menu