Εμβολιαστείτε!

Η ιλαρά βρίσκεται ανάμεσά μας και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούμε.

Θυμάμαι όταν κατά την έναρξη της ειδικότητάς μου, ήρθε στα επείγοντα της παιδιατρικής ένας έφηβος, ο οποίος δεν μπορoύσε να μιλήσει και η όλη του συμπεριφορά ήταν όμοια με ενός παιδιού 1,5-2 ετών. Ρώτησα έναν από τους ειδικούς, σε τι οφειλόταν αυτή η κλινική εικόνα του αγοριού που είχε προσέλθει στα επείγοντα. Προς έκπληξή μου, πήρα την απάντηση ότι το αγόρι είχε νευρολογική βλάβη που οφειλόταν στην ιλαρά. Έχουν περάσει περίπου 10 χρόνια από τότε, αλλά μερικά πράγματα δεν τα ξεχνάει κανείς ποτέ.

Η ιλαρά είναι μία από τις παιδικές ασθένειες που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της Ελλάδας. Παρουσιάζεται με πυρετό, βήχα και μετά εμφανίζεται το εξάνθημα, ενώ σε περίπου 1 στα 1000 παιδιά μπορεί να επιπλακεί με εγκεφαλίτιδα.

Η εγκεφαλίτιδα του αγοριού στα επείγοντα ήταν σοβαρή, η νοητική του ανάπτυξη άρχισε να πηγαίνει προς τα πίσω ενώ έχασε και σημαντικές εγκεφαλικές λειτουργίες. Το αγόρι έλαβε τη διάγνωση υποξεία σκληρυντίκη πανεγκεφαλίτιδα (SSPE).

Στην Ελλάδα, το εμβόλιο ιλαράς άρχισε να κυκλοφορεί στο εμπόριο στις αρχές της δεκαετίας του 1970, εντάχθηκε στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών το 1981 και το 1989 εντάχθηκε ως τριπλό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Με τον εμβολιασμό, η μάχη κατά της ιλαράς φαινόταν να κερδίζεται. Με τον ίδιο τρόπο, εξάλλου, καταφέραμε να εκριζώσουμε την ευλογιά.

Ξαφνικά όμως στον ορίζοντα εμφανίστηκαν τα μαύρα σύννεφα του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Πολλοί άνθρωποι αμφισβητούν τα οφέλη των εμβολιασμών και θεωρούν ότι τα εμβόλια προκαλούν βλάβες. Στη δεκαετή μου καριέρα ως παιδίατρος, η συνηθέστερη αντίρρηση τον γονέων στον εμβολιασμό είναι ότι το εμβόλιο της ιλαράς προκαλεί αυτισμό.

Αυτή η λανθασμένη διαπίστωση οφείλεται σε μία έρευνα η οποία εκδόθηκε το 1998 στο ιατρικό περιοδικό The Lancet. Η μελέτη του συγκεκριμένου άρθρου έδειξε ότι ήταν ψευδές και μη επιστημονικά εμπεριστατωμένο. Ο γιατρός-συγγραφέας του άρθρου, κατηγορήθηκε για εξαπάτηση ενώ του αφαιρέθηκε και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Δεκάδες άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου της ιλαράς και του αυτισμού.

Σήμερα, ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι ταξιδεύουν όλο και περισσότερο, ο ιός της ιλαράς μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι πέθαναν από ιλαρά μόνο το 2015. Το χειμώνα αυτό, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι  νόσησαν από ιλαρά στη Ρουμανία, από τους οποίους 16 πέθαναν. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1 θάνατο ανά 200 νοσούντες.

Πρόσφατα, κατέστη επίσης προφανές ότι η Ελλάδα δεν προστατεύεται. Αρκετοί  Έλληνες έχουν μολυνθεί. Ο εμβολιασμός,  ο δικός μας και των παιδιών μας, είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούμε. Είναι εύκολος, φθηνός και δείχνει το ενδιαφέρον και την αγάπη μας προς το συνάνθρωπο και την κοινωνία. Και, ως παιδίατρος, δεν θα ήθελα να δω περισσότερα παιδιά με υποξεία σκληρυντίκη πανεγκεφαλίτιδα.

Close Menu