Θηλασμός και καφεΐνη

Η μητέρα που θηλάζει χρειάζεται να τρέφεται σωστά, να πίνει αρκετά υγρά για να μην αφυδατωθεί, να ξεκουράζεται, να έχει κοινωνικές επαφές που τη χαλαρώνουν και τη βοηθούν και όχι που την επιβαρύνουν, να συζητά οποιοδήποτε πρόβλημα με το γιατρό της. Η υγεία της μητέρας επηρεάζει και την υγεία του μωρού της.

Η μητέρα που θηλάζει, δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στη διατροφή της. Οι ενεργειακές της ανάγκες είναι αυξημένες, όπως και κατά την περίοδο του 3ου τριμήνου της εγκυμοσύνης, κατά 450-500 θερμίδες/ημέρα για όσο διάστημα θηλάζει αποκλειστικά.

Η διατροφή  της  θηλάζουσας  χρειάζεται  να  είναι ισορροπημένη  και  με  ποικιλία.  Δίαιτες  χαμηλές  σε θερμίδες θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του γάλατος. Αν η μητέρα  πιστεύει  ότι  κάποιο  τρόφιμο  που  καταναλώνει  επηρεάζει το μωρό της, είναι καλό να το συζητήσει με το γιατρό.

Θηλασμός και καφεΐνη

Καφεΐνη  περιέχουν  πολλά  τρόφιμα  και  ποτά όπως ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα. Προστίθεται επίσης σε κάποια αναψυκτικά τύπου Cola, σε ενεργειακά ποτά και σε μερικά φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη. Φυτικά προϊόντα που περιέχουν ουσίες όπως guarana/paullinea cupana, kola nut/cola nitida ή πράσινο τσάι περιέχουν επίσης καφεΐνη.

Η καφεΐνη που καταναλώνει η μητέρα, περνά μέσω του μητρικού γάλατος και μπορεί να επηρεάσει το μωρό. Η ποσότητα της καφεΐνης που μπορεί να επηρεάσει το μωρό ποικίλει ανάλογα με το μωρό, την ηλικία και την υγεία του. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Γυναίκες, Εγκύους και Θηλάζουσες, συστήνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης καφεΐνης στα 200 mg/ημέρα, δηλ. όχι περισσότερο από 2 φλιτζάνια καφέ/ημέρα.

Η μητέρα μπορεί να καταναλώνει ντεκαφεϊνέ ροφήματα, χυμούς και νερό.

H περιεκτικότητα καφεϊνης σε διάφορα προϊόντα παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα:

Προϊόν Περιεκτικότητα καφεϊνης
1 φλιτζάνι καφές φίλτρου (240ml) 95-200 mg καφεΐνης
1 φλιτζάνι καφές φίλτρου ντεκαφεϊνέ (240ml) 2-12 mg mg καφεΐνης
1 φλιτζάνι στιγμιαίος καφές (240ml) 27-173 mg καφεΐνης
1 φλιτζάνι στιγμιαίος καφές ντεκαφεϊνέ (240ml) 2-12 mg καφεΐνης
1 φλιτζάνι μαύρο τσάι (240ml) 14-70 mg καφεΐνης
1 φλιτζάνι πράσινο τσάι (240ml) 24-45 mg καφεΐνης
1 φλιτζάνι παγωμένο τσάι (240ml) 5-40 mg καφεΐνης
1 μικρό φλιτζάνι καφές εσπρέσο (30ml) 47-75 mg καφεΐνης
Αναψυκτικό τύπου cola (330ml) 27-38 mg καφεΐνης
 Μια μπάρα σοκολάτας υγείας (50 g)   25 mg καφεΐνης
Close Menu