Οι συχνότερες ερωτήσεις των γονέων για την αλλεργία στη γύρη!

Πολλοί από εμάς ταλαιπωρούμαστε από αλλεργίες και τα παιδιά μας ταλαιπωρούνται ακόμα περισσότερο!  Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις συχνότερες απορίες των γονέων.

Πώς καταλαβαίνω ότι το παιδί μου έχει άσθμα;

Το άσθμα στα παιδιά είναι συνήθως ένα μίγμα υπερευαισθησίας και αλλεργίας. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που έχουν συμπτώματα άσθματος, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ευαίσθητα σε κάτι που υπάρχει στο περιβάλλον. Μπορεί να είναι γύρη, ζώο, σκόνη ή μούχλα που προκαλεί τα συμπτώματα άσθματος.

Τα αλλεργικά τεστ δεν ήταν θετικά, αλλά το παιδί μου έχει αλλεργικά συμπτώματα. Πώς εξηγείται;

Δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί κάποιος από νωρίς να  γνωρίζει ποιες αλλεργίες έχει το παιδί, επειδή χρειάζεται χρόνος για να παραχθούν αντισώματα έναντι των αλλεργιογόνων και να αναπτυχθούν οι αλλεργίες. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που παρουσιάζουν άσθμα, για παράδειγμα, κατά την επαφή με τη γύρη, δεν απαιτείται να έχουν και θετικά αλλεργικά τεστ ακριβώς τη στιγμή που εμφανίζονται για πρώτη φορά τα συμπτώματα.Ένα αλλεργικό τεστ μπορεί να είναι θετικό περίπου ένα χρόνο μετά την εμφάνιση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Για αυτό ακριβώς το λόγο, είναι σημαντικό να αξιολογούμε τα συμπτώματα του ασθενούς σε συνδυασμό με ένα καλό ιστορικό και όχι μόνο τα αποτελέσματα των αλλεργικών τεστ.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η αλλεργία στη γύρη;

Συνήθως στη σχολική ηλικία, αλλά υπάρχουν παιδιά που εμφανίζουν αλλεργία ακόμη και σε μικρότερη ηλικία, κυρίως όταν υπάρχει κληρονομικότητα.

Το παιδί μου παίρνει τα αντιαλλεργικά του φάρμακα, αλλά εξακολουθεί να έχει πρόβλημα. Υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε;

Αν το παιδί παίρνει κανονικά τα φάρμακά του, όπως του έχει συστήσει ο παιδοαλλεργιολόγος, και παρόλα αυτά εξακολουθεί να έχει συμπτώματα τότε θα πρέπει να περιοριστεί η επαφή του παιδιού με τα αλλεργιογόνα. Μια καλή συμβουλή είναι να διατηρείτε το δέρμα  και τα ρούχα του παιδιού καθαρά από τη γύρη. Να αλλάζετε ρούχα όταν μπαίνετε στο σπίτι και να πλένετε τα μαλλιά του, τα χέρια του και το πρόσωπό του. Τέλος, υπάρχει και η λύση της ανοσοθεραπείας, θεραπεύει τόσο την αλλεργική ρινίτιδα όσο και το αλλεργικό άσθμα! 

Έχω δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα είναι αλλεργικό στη γύρη. Τώρα φαίνεται ότι και το μικρό του αδελφάκι είναι επίσης αλλεργικό, μπορώ να του δώσω το ίδιο φάρμακο που δίνω στο άλλο παιδί μου;

Γενικά, δεν συνιστάται να δίνετε το φάρμακο του ενός παιδιού στο άλλο. Ζητήστε ιατρική εκτίμηση εάν το παιδί χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, καθώς κάθε ασθενής πρέπει να έχει εξατομικευμένη ιατρική αξιολόγηση και θεραπεία. 

Είμαι αλλεργικός, υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να προστατέψω το παιδί μου από το να αναπτύξει και αυτό αλλεργία;

Δεν μπορείτε να επηρεάσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών. Το παιδί σας δεν σημαίνει επίσης ότι θα αναπτύξει την ίδια αλλεργία με εσάς.  Εάν οι γονείς είναι αλλεργικοί, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος το παιδί να αναπτύξει αλλεργία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει σίγουρα αλλεργικό. Πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη αλλεργικών νοσημάτων όπως το περιβάλλον, η κατανάλωση αντιβιοτικών κτλ.

Μπορεί η αλλεργία στη γύρη να εξαφανιστεί;

Η αλλεργία στη γύρη συνήθως δεν εξαφανίζεται, αλλά τα συμπτώματα συχνά μειώνονται με την πάροδο των ετών.

Close Menu