Κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων από τον αποκλεισμό αντιβιοτικών λόγω υποθετικής, μη επιβεβαιωμένης αλλεργίας!

Οι ασθενείς που αποφεύγουν την πενικιλλίνη, λόγω υποψίας αλλεργίας στο αντιβιοτικό, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης δύο τύπων σοβαρών λοιμώξεων, από Staphylococcus aureus (MRSA) και Clostridium difficile (C. difficile).

Σε αυτούς τους ασθενείς πάνω από το ένα τέταρτο έως το ήμισυ του κινδύνου νέας λοίμωξης οφείλεται στα εναλλακτικά αντιβιοτικά 

Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν περίπου 64.000 ασθενείς με αναφερθείσα αλλεργία σε πενικιλίνη σε σύγκριση με 237.000 άτομα χωρίς φαρμακευτική αλλεργία. Από τους ασθενείς που έπρεπε να λάβουν κάποιο άλλο αντιβιοτικό εξαιτίας αλλεργίας στην πενικιλλίνη, 1.345 ανέπτυξαν λοίμωξη από MRSA και 1.688 από C. difficile.

Οι ασθενείς αυτοί δεν υποβλήθησαν σε αλλεργιολογικό έλεγχο για τη διάγνωση της αλλεργίας στην πενικιλλίνη, που σημαίνει ότι απέφευγαν αυτή την πολύ σημαντική ομάδα αντιβιοτικών χωρίς λόγο!

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα;

Οι έρευνες δείχνουν ότι 9 στους 10 ασθενείς με αναφερόμενη αλλεργία στην πενικιλλίνη, μπορούν να ανεχθούν αυτή την κατηγορία αντιβιοτικών και στιγματίζονται ως αλλεργικοί χωρίς λόγο. 

Ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η διερεύνηση μίας υποτιθέμενης αλλεργίας σε αντιβιοτικά στα παιδιά καθώς ο αποκλεισμός κοινών αντιβιοτικών από τη θεραπεία:  

α) Δυσχεραίνει το έργο των γιατρών

β) Θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς

γ) Συμβάλλει στην ανάπτυξη πολυανθεκτικών στελεχών μικροβίων.

Η συνεργασία γονέων και παιδοαλλεργιολόγου είναι απαραίτητη για τη διελεύκανση αυτών των περιπτώσεων, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των μικρών ασθενών και να διασφαλίζεται η άριστη ανάπτυξή τους.

Close Menu