Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Mετάδοση ασθενειών στον παιδικό σταθμό

Προσωπικά για μένα ως παιδίατρος με εκπαίδευση στα πιο σύγχρονα παιδιατρικά νοσοκομεία της Β. Ευρώπης, είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μου με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τη μείωση της συχνότητας των λοιμώξεων των παιδιού κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Η συγκέντρωση και συναναστροφή μεγάλου αριθμού παιδιών και ενηλίκων στον παιδικό σταθμό καθημερινά, αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναφέρει ότι ο κίνδυνος να νοσήσει ένα παιδί προσχολικής ηλικίας από κάποια λοίμωξη, μπορεί να μειωθεί 20-30% εάν ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής. Σημαντικότερη είναι η υγιεινή των χεριών, καθώς με αυτά μεταδίδονται τα περισσότερα λοιμώδη νοσήματα.

Το παιδί από μικρή ηλικία πρέπει να γνωρίζει τους κανόνες υγιεινής από το σπίτι, πριν ακόμα ξεκινήσει να φοιτά στον παιδικό σταθμό. Στη νηπιακή ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν για την υγιεινή των χεριών μέσω της παρατήρησης και επομένως παρατηρώντας πότε και πως οι γονείς πλένουν τα χέρια τους.

Εάν οι γονείς έχουν μεταδώσει στα παιδιά τους πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών, μπορούν μαζί με τους εκπαιδευτικούς να μειώσουν τη νοσηρότητα, τη μετάδοση των λοιμώξεων και τελικά τη χρήση αντιβιοτικών στην προσχολική ηλικία.

Έτσι “κολλάμε’’

Οι πιο συνηθισμένες λοιμώξεις στην προσχολική ηλικία είναι το κρυολόγημα, η επιπεφυκίτιδα, η γαστρεντερίτιδα, η αμυγδαλίτιδα και το μολυσματικό κηρίο (δερματική λοίμωξη).

Συχνότερα οι λοιμώξεις στα παιδιά είναι ιογενείς. Σε αυτές τις περιπτώσεις δε βοηθάνε τα αντιβιοτικά. Η ίωση πρέπει να “κάνει τον κύκλο” της μέχρι το παιδί να αναρρώσει πλήρως.

Ιοί και βακτήρια τα οποία βρίσκονται στο σάλιο, τη βλέννη, τα κόπρανα, τα σταγονίδια του εμέτου ή σε πληγές του δέρματος μεταδίδονται μέσω των χεριών και διαμέσου επαφής με μολυσμένα αντικείμενα, όπως παιχνίδια και πετσέτες.

Κανόνες υγιεινής για την πρόληψη των λοιμώξεων

Ο φαύλος κύκλος μετάδοσης και εξάπλωσης των λοιμώξεων μπορεί να σπάσει ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής. Το πιο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.

Πλένουμε τα χέρια μας:

  • πριν από κάθε γεύμα
  • μετά τη χρήση τουαλέτας
  • μετά την αλλαγή πάνας
  • μετά από τον καθαρισμό της μύτης
  • όταν τα χέρια είναι βρώμικα

Μάθετε το παιδί να βήχει και να φταρνίζεται στο εσωτερικό του αγκώνα και να χρησιμοποιεί χαρτομάντηλο. Τα νύχια πρέπει επίσης να είναι κομμένα πάντα, καθώς σε αυτά εύκολα συσσωρεύονται τα βακτήρια.

Τέλος, το παιδί με πυρετό μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο εφόσον είναι απύρετο για 24 τουλάχιστον ώρες και αισθάνεται καλά.

Το παιδί με γαστρεντερίτιδα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν έχουν περάσει 48 ώρες από το τελευταίο επεισόδιο εμέτου και την εμφάνιση κανονικών κενώσεων.

Close Menu