Το τσιμπούρι μπορεί να προκαλέσει αλλεργία στο κρέας.

 

Τα τσιμπούρια (κρότωνες) μπορούν να προκαλέσουν αρκετές σοβαρές ασθένειες στους ανθρώπους, όπως η  εγκεφαλίτιδα από κρότωνες (Tick-Borne Encephalitis TBE) και η νόσος Lyme. Ένα από τα πιο πρόσφατα ευρήματα είναι, ότι το δήγμα κρότωνα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλεργία στο κρέας, μια ασυνήθιστη και σοβαρή μορφή τροφικής αλλεργίας.

Τα πρώτα κρούσματα ανακαλύφθηκαν πριν από περίπου μία δεκαετία από ερευνητές στις ΗΠΑ. Έκτοτε, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων έχει ανακαλυφθεί σε όλον τον κόσμο. Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των ασθενών με αυτήν την αλλεργία στην Ελλάδα.

Η διάγνωση της αλλεργίας είναι αρκετά δύσκολη.  Η εμφάνιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και 2 – 7 ώρες από τη στιγμή που το άτομο έχει φάει κρέας, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις τροφικών αλλεργιών, όπως η αλλεργία στο φιστίκι, που τα συμπτώματα (πχ. εξάνθημα, κνησμός στη στοματική κοιλότητα κτλ. ) εμφανίζονται άμεσα, συνήθως μέσα σε μία ώρα από την κατανάλωση της υπεύθυνης τροφής.

Το μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και της εμφάνισης της αλλεργικής αντίδρασης, μαζί με το γεγονός ότι είναι ένα νέο σχετικά φαινόμενο, κάνει πολλούς γιατρούς να “χάσουν”  τη διάγνωση αυτής της αλλεργίας.Αρκετοί από τους ασθενείς υποφέρουν πολύ καιρό αφού δεν έχουν λάβει μία διάγνωση.

Η κνίδωση είναι το πιο κοινό σύμπτωμα, συχνά σε συνδυασμό με διάφορα γαστρικά συμπτώματα όπως πόνος, στομαχικοί σπασμοί και ναυτία. Στη χειρότερη περίπτωση, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει αναφυλακτικό σοκ με υπόταση και λιποθυμία.

To αίτιο της αλλεργίας στο κρέας είναι ένας υδατάνθρακας που ονομάζεται γαλακτόζη-άλφα-1,3-γαλακτόζη  (alpha-gal) και βρίσκεται στο στομάχι του τσιμπουριού Ixodes ricinus (η γεωγραφική του κατανομή φαίνεται στην εικόνα δεξιά). Η εμφάνιση της αλλεργίας στο κρέας συμβαίνει αρκετό καιρό μετά από το τσίμπημα του κρότωνα.

Τα άτομα που αναπτύσσουν αλλεργία στο κρέας έχουν αντισώματα έναντι του υδατάνθρακα alpha-gal και πολλοί ασθενείς και έναντι του κρότωνα. Αντισώματα έναντι του alpha-gal εντοπίζονται και σε υγιείς, με τη διαφορά ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά των αλλεργικών στο κρέας.

 

Ο υδατάνθρακας alpha-gal δεν απαντάται στους ανθρώπους, αλλά αντιθέτως στα υπόλοιπα θηλαστικά (με εξαίρεση τους πιθήκους). Η αλλεργία αφορά μόνο σε κρέας από θηλαστικά όπως το βόειο κρέας, το αρνί και το χοιρινό κρέας. Ακόμη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν alpha-gal, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα, και έτσι ορισμένοι ασθενείς αντιδρούν και σε αυτά. Ο υδατάνθρακας alpha-gal δεν επηρεάζεται από τη θερμότητα και επομένως το ψήσιμο του κρέατος δεν τον καταστρέφει.

Το κρέας των πτηνών όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα δεν περιέχει alpha-gal και μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια από τα αλλεργικά άτομα.

Μία μειονότητα μόνο των ατόμων, που έχουν δεχτεί δήγμα κρότωνα, αναπτύσσει αλλεργία στο κρέας. Οι λόγοι δεν είναι γνωστοί, αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει, ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Β φαίνεται ότι πλήττονται λιγότερο. Τα άτομα με ομάδα αίματος Β έχουν έναν υδατάνθρακα, που παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τον  υδατάνθρακα alpha-gal, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο επιρρεπή.

Στα παιδιά έχουν καταγραφεί λίγες περιπτώσεις αυτής της αλλεργίας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των προσβεβλημένων ατόμων είναι μέσης ηλικίας.

Close Menu