Φαρμακευτική αλλεργία στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Οι αλλεργίες στα φάρμακα μπορεί να είναι ήπιες ή σοβαρές. Κάποιες μπορούν να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά. Άλλες μπορεί να χρειαστούν μέρες ή και εβδομάδες για να αναπτυχθούν. Ορισμένες αντιδράσεις είναι τόσο σοβαρές που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Οι ήπιες αντιδράσεις μπορούν μερικές φορές να αντιμετωπιστούν  με διακοπή του φαρμάκου. Οι σοβαρές αντιδράσεις απαιτούν συνήθως εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Τι είναι η αλλεργία στα φάρμακα;

Αλλεργία είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος σε κάτι που ονομάζεται αλλεργιογόνο.Στην περίπτωση της αλλεργίας στα φάρμακα, το αλλεργιογόνο είναι ένα φάρμακο. Οι αντιδράσεις στις οποίες, δεν συμμετέχει το ανοσοποιητικό σύστημα είναι παρενέργειες και ΟΧΙ πραγματικές φαρμακευτικές αλλεργίες. Οι πιο συχνές φαρμακευτικές αλλεργίες προκαλούνται από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και από αντιβιοτικά.

Πόσο συχνές είναι οι φαρμακευτικές αλλεργίες;

Είναι δύσκολο να ληφθούν ακριβή αριθμητικά στοιχεία. Πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καταγραφεί ως αλλεργίες, καθώς ο ασθενής διακόπτει τη λήψη του φαρμάκου χωρίς να ενημερώσει το γιατρό του. Από την άλλη πλευρά, οι αλλεργικές εξετάσεις σε άτομα που αναφέρουν ότι παρουσίασαν φαρμακευτικές αλλεργίες δείχνουν ότι μόνο λίγοι έχουν μια πραγματική αλλεργία. Συχνά η εμφάνιση εξανθήματος στην παιδική ηλικία ταυτόχρονα με τη λήψη αντιβιοτικού θεωρείται φαρμακευτική αλλεργία, ενώ μπορεί π.χ. να οφείλεται στην ίδια τη λοίμωξη (στο αίτιο δηλαδή για το οποίο κάποιος λαμβάνει το αντιβιοτικό). Ωστόσο, οι φαρμακευτικές αλλεργίες παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας αλλεργίας σε φάρμακα;

Τα συμπτώματα μίας αλλεργίας σε φάρμακο κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά ή και απειλητικά για τη ζωή (αναφυλακτική αντίδραση).

Μπορεί να εμφανιστούν σε λίγα λεπτά από τη λήψη του φαρμάκου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται αυτό που ονομάζουμε επιβραδυνόμενη αντίδραση. Στις επιβραδυνόμενες αλλεργικές αντιδράσεις, τα συμπτώματα εμφανίζονται  μερικές ώρες ή ημέρες από τη λήψη του φαρμάκου. Αυτές οι περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από ήπια συμπτώματα, κυρίως με εμφάνιση εξανθήματος. Το παιδί δεν κινδυνεύει άμεσα, αλλά είναι απαραίτητη η επικοινωνία με παιδοαλλεργιολόγο.

Σε σοβαρές αντιδράσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται  σε μερικά λεπτά από τη χορήγηση του φαρμάκου. Παρουσιάζεται διάχυτο εξάνθημα, συχνά με έντονο κνησμό, συμπτώματα από το αναπνευστικό (δύσπνοια, σφύξιμο στο στήθος), συμπτώματα από το γαστρεντερικό (κοιλιακό άλγος, έμετοι). Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται ως αναφυλακτική αντίδραση, είναι απειλητική για τη ζωή του παιδιού και πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια άμεσα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Σε αντίθεση με άλλες αλλεργίες, η φαρμακευτική αλλεργία δεν μπορεί πάντα να επιβεβαιωθεί εργαστηριακά. Η πιο αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης είναι η δοκιμασία πρόκλησης, η χορήγηση δηλαδή του ύποπτου φαρμάκου, σε σταδιακά αυξανόμενη δοσολογία, υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ποια είναι η θεραπεία της φαρμακευτικής αλλεργίας;

Πάντα γίνεται διακοπή του φαρμάκου. 

Σε περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης είναι απαραίτητη η άμεση χορήγηση αδρεναλίνης, αντιισταμινικών και κορτικοστεροειδών.

Σε ήπιες, επιβραδυνόμενου τύπου αντιδράσεις, το παιδί δεν χρειάζεται συνήθως να νοσηλευτεί, ενώ ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει θεραπεία με αντιισταμινικά για μερικές ημέρες.

Σημαντικό είναι, όταν επιβεβαιωθεί η φαρμακευτική αλλεργία με τη δοκιμασία πρόκλησης, να υπάρχει στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού, η χαρακτηριστική σήμανση για την αποφυγή χορήγησης της συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας.

Close Menu