Τι είναι ένας παιδοαλλεργιολόγος;

Εάν το παιδί σας πάσχει από αλλεργίες ένας παιδοαλλεργιολόγος έχει ειδική εκπαίδευση πλέον της παιδιατρικής για τη θεραπεία του παιδιού σας.
Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας καταπολεμά τις λοιμώξεις. Εάν το παιδί σας έχει αλλεργίες, το ανοσοποιητικό του σύστημα αντιδρά λανθασμένα σε παράγοντες που είναι συνήθως αβλαβείς. Η γύρη, η σκόνη, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα τρόφιμα και τα φάρμακα είναι παραδείγματα τέτοιων παραγόντων. Αυτή η αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί με προβλήματα υγείας όπως άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, κνίδωση, έκζεμα (εξάνθημα) ή πολύ σοβαρή αλλεργική αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.
Ένας παιδοαλλεργιολόγος διαγιγνώσκει με τη βοήθεια κατάλληλων εξετάσεων και αντιμετωπίζει αυτές τις αλλεργίες. Καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται συνεχώς είναι απαραίτητη μια ολιστική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του παιδιού, κάτι που προσφέρει η βασική ειδίκευση στην παιδιατρική.

Ποιο είδος εκπαίδευσης έχουν οι παιδοαλλεργιολόγοι;

Οι Παιδοαλλεργιολόγοι στη Σκανδιναβία είναι ιατροί που έχουν ολοκληρώσει:

  • 6 χρόνια ιατρικής σχολής
  • 5 χρόνια ειδίκευσης στη γενική παιδιατρική
  • Τουλάχιστον 2 έως 3 χρόνια κλινικής και ακαδημαϊκής εξειδίκευσης  σε πρόγραμμα παιδιατρικής αλλεργιολογίας

Οι Παιδοαλλεργιολόγοι θεραπεύουν τα παιδιά από τη γέννησή τους μέχρι τα εφηβικά χρόνια. Η επιλογή των παιδιάτρων να εξειδικεύονται στην παιδοαλλεργιολογία τους εξοπλίζει με γνώση και μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση των μοναδικών ιατρικών αναγκών των παιδιών που έχουν αλλεργίες.

Τι είδους θεραπευτικές αγωγές παρέχουν οι παιδοαλλεργιολόγοι;

Οι Παιδοαλλεργιολόγοι γενικά παρέχουν θεραπεία για τα ακόλουθα:

  • Ασθμα
  • Αλλεργική ρινίτιδα
  • Έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα)
  • Κνίδωση
  • Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα, τσιμπήματα εντόμων και φάρμακα (αναφυλαξία)


Οι Παιδοαλλεργιολόγοι διαγιγνώσκουν αλλεργικές παθήσεις χρησιμοποιώντας ειδικές δοκιμασίες. Οι νεώτερες μορφές αυτών των εξετάσεων είναι σχεδόν ανώδυνες. 

Η θεραπεία περιλαμβάνει αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν συμπτώματα, ανοσοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

Close Menu