Τι είναι η τροφική αλλεργία;

 

Τι είναι τροφική αλλεργία;

Στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αναγνωρίζει πρωτεΐνες που περιέχονται στα τρόφιμα, λανθασμένα, ως «επικίνδυνους»
εισβολείς. Ακόμα και ίχνη ή μικρές ποσότητες τροφών στις οποίες κάποιος είναι αλλεργικός μπορεί να είναι αρκετές για να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Τα συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων συνήθως εμφανίζονται γρήγορα μετά την κατάποση των τροφίμων και μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να είναι πολύ σοβαρά.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μερικές φορές απειλητικά για τη ζωή.
Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας. Αυτό εκδηλώνεται με φαγούρα και/ή πρήξιμο στα χείλη, στο στόμα, στη γλώσσα και στον λαιμό.

Είναι χαρακτηριστικό των διασταυρούμενων αντιδράσεων στα τρόφιμα, όπως συμβαίνει συχνά με τις αλλεργίες γύρης.  Άλλα τυπικά συμπτώματα τροφικών αλλεργιών είναι από τη γαστρεντερική οδό. Συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνονται εκδηλώσεις όπως είναι το φούσκωμα, ο πόνος, η διάρροια και η ναυτία. Επίσης από το δέρμα συχνά παρουσιάζονται επιδείνωση εκζέματος και κνησμός, ειδικά σε μικρά παιδιά.

Το αλλεργικό σοκ (αναφυλαξία) είναι σπάνιο, αλλά πολύ σοβαρό και απαιτεί άμεση θεραπεία. Χαρακτηρίζεται από πρήξιμο στο λαιμό, αναπνευστικά προβλήματα, συχνά έμετο, υπόταση και απώλεια αισθήσεων.

Η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως αποφυγή στην έκθεση στο υπεύθυνο αλλεργιογόνο.
Φαρμακευτική αγωγή όταν απαιτείται ανάλογα με τα συμπτώματα και πάντα ύστερα από συνεννόηση με το γιατρό.

Close Menu